Alle elsker chokolade. Men hvad skyldes det egentlig?
Hvad er chokolade lavet af? Hvordan fremstilles det?
Og hvad er egentlig forskellen på de forskellige typer af chokolade, du kan finde i supermarkedet?
Fremstilling og ingredienser
Chokolade er først og fremmest baseret på kakaobønnen, som stammer fra kakaotræet. Kakaobønnen kan tilberedes og blive til den chokolade, vi kender. For at opnå chokolade, som vi kender den, ristes bønnen først og fremmest.
Det er dette, der fremkalder den velkendte chokoladearoma. Herefter afskalles og males bønnerne, så de bliver til en tyktflydende kakaomasse. Dette kakaomasse kan bruges på forskellige måder.
Enten kan den presses til kakaosmør og kakaopulver, eller den kan laves til spisechokolade. Spisechokolade fremstilles ved, at kakaomassen tilsættes ekstra kakaosmør, sukker, smagsstoffer og lecitin. Mængden af de forskellige ingredienser afgør, hvilken type chokolade, man ender op med.
De forskellige chokoladetyper
I et almindeligt supermarked fås typisk tre typer af chokolade: mørk chokolade i forskellige procentsatser, mælkechokolade og hvid chokolade. De forskellige typer kan smage meget forskelligt, og det skyldes fordelingen af ingredienserne i chokoladen.
Hvor mørk chokolade typisk indeholder 50% kakaomasse, hvilket giver den lidt bitre smag, indeholder mælkechokolade, som navnet antyder, mælk - op til 25% i form af tørmælk. Nogle typer af mørk chokolade indeholder større mængder kakaomasse. I supermarkedet finder man af og til chokolade med 60, 70 eller hele 80 procent kakaomasse. Jo mere kakaomasse, der er i chokoladen, jo mere bitter vil smagen være. Hvid chokolade indeholder slet ikke kakaomasse, men består derudover i vid udstrækning af de samme ingredienser som mælkechokolade. Derudover fås erstatningsproduktet vekao, som har en chokoladesmag, men grundet et lille faktisk kakaoindhold ikke må kaldes chokolade.
Læs meget mere om chokolade og kakao her.
Alle elsker chokolade
Chokolade er måske en af de mest afholdte spiser overhovedet - både når den spises alene og som ingrediens i mad og desserter.
Men når alle elsker chokolade, skyldes det mere end blot, at det smager godt. Kakaobønner indeholder nemlig stofferne koffein og theobromin, som begge stimulerer vores centralnervesystem og giver en behagelig følelse. Den udbredte kærlighed til chokolade skyldes således mere end blot den gode smag.
Chokoladeopskrifter
Brownie
Chokoladeovertrukket karameller
Chili con carne
Marsis kugler
Cornflakestoppe
Chokolade cookies
Triple Chocolate Cake
Citronmousse
Bærtærte
Brownie med mælkechokolade
Chokoladelagkage med mascarpone og jordbær
Popping candy cake
LEGO Flødeboller
Romkugler
Læs en artikel med masser af opskriften her.
Hjemmelavet nutella
Chokoladekage med flødefraiche
Glutenfri chokoladekage
Chokolademuffins med hvid chokoladeganache
Kage i mikroovn
Gateau Marcel
Chokolademousselagkage
Roulade
Nøddebrud
Hvid chokoladecreme
Fransk chokoladetærte
Tærte med chokoladeganache
Rocky roads chokoladebrud
Sous vide tempereret chokolade
Chilibagt rabarber med hvid chokolade
Kiksekage
Læs opskriften her eller her.
Dessert Mini Burgere
Chokoladetærte
Chokoladepynt
Svenske chokoladekager
Karameliseret hvid chokolade
Chokoladebar
Chocolate chip cookies
Mazarintærte
Chokoladeboller
Chokoladekage
Toffifee
Hvid chokoladeparfait
Mini tærter
Chokolademuffins
Cookies
Mikroovnschokoladekage
Chokoladetærte
Der er flere opskrifter herunder:
- Squashkage med chokolade.
- Black magic kage.
- Chokolademoussekage med 22 lags
- Nutellamuffins.
- Sund chokolademousse
- Chokolade pavlova
- Luftig chokolademousse
- Nutella
- Nutellakage. Se opskriften her.
- Cookies - artikel med masser af opskrifter
- Chokoladekage med chili og kaffe
- Klassens time kage
- Hjemmelavet toblerone. Se opskriften her.
- Havregrødsklatkager
- Cookies med peanutbutter
- Chili con carne. En udgave med masser af kanel og chokolade samt en med lidt chokolade.
- Sukkerfri sachertorte. Se opskriften her.