Gå til hovedindhold

Afliver EU det frie internet? Europa-parlamentet stemmer i dag

Af Lennart

I dag skal Europa-parlamentets medlemmer afgøre om direktivet for digital copyright i Europa skal køres videre til endelig vedtagelse eller laves om.

Det lyder kedeligt.

Men det er til gengæld vigtigt for internettets fremtid.

Især to artikler i forslaget er problematiske og kan ødelægge det frie internet som vi er blevet så glade for:

Artikel 11: Den såkaldte link tax, altså afgift eller licens på links

I praksis betyder forslaget, at kun "rå" links må deles uden at der er betalt licens først.

Små uddrag af teksten, et resume eller endda en overskrift må ikke uden videre deles under dette forslag. Ikke før der er betalt afgift til en form for central myndighed som så skal uddele pengene til medierne.

Det er naturligvis til stor fordel for de store etablerede medier der har overskuddet til dette bureaukratiske cirkus og til skade for små medier og almindelige borgere der deler på forskellige sociale medier.

Det kan blive sådan at hvis Facebook for eksempel endnu ikke har betalt licens for link til en nyhedsartikel, så vil denne ikke kunne deles af brugerne på Facebook i Europa. Det siger sig selv at dette vil ramme små medier.

Facebook får sikkert aftaler på plads med de store kendte, men næppe de små.

Du er måske allerede stødt på videoer på nettet som ikke har kunnet vises i for eksempel Danmark, men kun USA. Samme mønster vil så kunne ramme almindelige nyhedsartikler.

Selvfølgelig vil dette betyde væsentligt dårligere muligheder for almindelige borgere for at tage del i samfundsdebatten.

Artikel 13: Upload filtre

Artikel 13 er endnu mere snørklet at udrede og forklare end artikel 11.

Men kort sagt handler artikel 13 om at påføre medier og sociale medier en forpligtelse til gennem teknologi at skulle forhåndsgodkende bruger-uploadet materiale - altså delte billeder, delte tekster, etc. -  inden det offentliggøres.

Hvis brugerne for eksempel via Twitter uploader et billede bliver Twitter så forpligtet til at scanne billedet og sammenligne det med billeder i en database over fotos som er under copyright, hvilket er alle fotos undtagen dem hvor det er eksplicit noteret at de ikke er.

En del mennesker som har forstand på de her ting mener i praksis at dette for eksempel vil være enden på memes som vi kender fænomenet i dag. En måde hvorpå mange udtrykker sig på nettet.

Igen er det et forslag som vil cementere de gamle etablerede system-bevarende mediers magt og stække sociale medier og almindelige mennesker.

Og det vil skade små sociale medier og nye medier som har brugerskabt indhold, de disse næppe vil have råd til at etablere scanningsteknologi eller tilgang til massive databaser over fotos eller andet.

Samlet set en væsentlig forværring

Min foreløbige konklusion er at de her tiltag vi styrke og cementere de gamle etablerede mediers magt, stække de sociale medier en smule. De sociale medier vil flytte omkostningerne over på brugerne som vil ende med et mindre frit og spontant internet end vi har i dag.

Det er kort sagt regulering og styrkelse af den herskende klasses magt og privilegier på almindelige borgeres bekostning, vi er vidner til her.


EU's tekst kan findes her - og i vanlig stil er den så lang og kompliceret at 99,99 procent af alle står af. På den måde får de som regel deres vilje.

 

digitalt

_digitalt er et teknologi-magasin med perspektiv. Læs om blockchains, droner, nanotek, kvantecomputere, virtual reality, automatisering, robotter, kunstig intelligens – men hvad med os mennesker?